Skip to main content

Oranjerie Paleis Soestdijk

Oranjerie Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk is van oorsprong een jachthuis, gebouwd in 1650 door een Amsterdamse burgemeester. Ruim 150 jaar later kwam het jachtslot in handen van kroonprins Willem II. Hij en zijn vrouw Anna Paulowna lieten Soestdijk verbouwen tot een zomerpaleis. Pas in 1937 werd het paleis permanent bewoond, toen prinses Juliana en prins Bernhard er hun intrek namen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef het prinselijk gezin in het buitenland en herbergde Paleis Soestdijk buitenlandse militairen. Na de bevrijding keerde het gezin terug en volgde prinses Juliana haar moeder Wilhelmina op als koningin. Daarmee werd Paleis Soestdijk een koninklijke residentie tot 1980, toen prinses Beatrix de troon opvolgde. Prinses Juliana en Prins Bernhard woonden er tot hun dood in 2004.

De naastgelegen Oranjerie was een gebouw waar men ’s winters de kuipplanten bewaarden, die ’s zomers buiten stonden. Dit waren doorgaans exotische bomen en planten die uit verre landen en kolonies werden overgebracht. Omdat deze planten de winters niet overleven werd er een serre, oftewel een Oranjerie gebouwd.

Tegenwoordig is de Oranjerie een evenementenlocatie dat plaats biedt aan zowel kleine als grote gezelschappen. Met uw gezelschap kunt u de locatie afhuren voor een bijzondere gelegenheid. Daarnaast zijn Paleis Soestdijk en Oranjerie Soestdijk toegankelijk tijdens publieksevenementen en besloten bijeenkomsten.

Cultuuragenda

Bekijk alle activiteiten

Geen evenementen gevonden!

Zoek een evenement