Skip to main content

Blind

Een vader en een dochter leven al jaren met elkaar in onmin.
Hij is een trotse bejaarde met een groot ego en woont in
een afgesloten en beveiligde enclave waar mensen
zoals hij – wit, succesvol en ooit invloedrijk – zich
hebben teruggetrokken in reactie op de veranderde samenleving.

Zij heeft die samenleving omarmd en mede vormgegeven.
Zij wijst alles af waar hij voor staat.
Hij verwijt haar een gevaarlijk idealisme,
Zij verwijt hem superioriteit denken.
In alles staan ze lijnrecht tegenover elkaar.
De verwijdering lijkt onoverbrugbaar.

In Blind botsen twee wereldbeelden in een van oorsprong sterke familieband. Hoe ga je om met ideologische verschillen? Kun je van iemand houden wiens ideeën je verwerpt?

Blind is het regiedebuut van de internationaal gelauwerde schrijver Lot Vekemans. In Blind schetst ze een afgesloten universum die metafoor is voor heel veel omheinde plekken op de wereld. Plekken waar sommigen mensen binnen mogen komen en anderen niet. Maar wat gebeurt er als we het samenleven niet kunnen ontvluchten? Is er een mogelijkheid om elkaar te naderen zonder dat je het met elkaar eens hoeft te worden?

De voorstelling wordt gespeeld door José Kuijpers en Helmert Woudenberg.

Over de acteurs
Acteur Helmert Woudenberg was oprichter en één van de gezichtsbepalende acteurs van het Werktheater. Daarnaast was hij te zien in meerdere voorstellingen van Toneelgroep Jan Vos en maakte de solovoorstellingen FortuinWaterman en Landverrader.

Actrice José Kuijpers speelde eerder in de solovoorstelling van MATZER Theaterproducties Niemand wacht op je. Voor haar rol in Rode Gordijnen, een korte film van Richard Valk is ze genomineerd voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol.

Over Lot Vekemans 
Lot Vekemans (1965) schrijft toneelteksten, romans en scenario’s. Als toneelschrijver is ze een internationale ster. Haar werk is in tweeëntwintig talen vertaald en in meer dan vijfendertig landen opgevoerd. Ze is daarmee de meest opgevoerde Nederlandse toneelschrijver in het buitenland. Haar werk is meerdere malen bekroond. Zo ontving ze de Taalunie Toneelschrijfprijs voor Gif, de Van der Viesprijs voor Truckstop en Zus Van en kreeg ze voor haar gehele vertaalde Duitse oeuvre de Ludwig Mülheims Theaterpreis. Met Blind maakt ze haar regiedebuut, onder de vleugels van MATZER Theaterproducties. Een veelbelovende samenwerking!

Datum

08 dec 2023
Verlopen!

Tijd

20:15

Meer Info

Meer Lezen

Organisator

Theater de Speeldoos - Baarn
Telefoon
035-5418050
Email
theaterkassa@speeldoosbaarn.nl
Website
https://www.speeldoosbaarn.nl/
QR code

Geef een reactie